در این مقاله میخواهیم به موضوع مقایسه انواع باتری خودرو بپردازیم تا به شما خریداران گرامی کمک کنیم که بهترین باتری را برای خودرو خود انتخاب کنید. تعویض باتری ماشین کاری است که ممکن است با پایان یافتن طول عمر باتری، آن را انجام دهیم. برای این کار باید با انواع باتری و مزایا و معایب آنها آشنایی داشته باشید. در این مطلب ما انواع باتری خودرو را با یکدیگر مقایسه میکنیم تا با بهرهگیری از آن بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
انواع باتری خودرو
قبل از مقایسه انواع باتری خودرو لازم است که انواع باتری را بررسی کنیم. بهطورکلی دو نوع اصلی باتری در ایران رایج است:
- باتری اسیدی یا الکترولیتی
- باتری اتمی یا سیلد
هر دو نوع باتری اتمی و اسیدی دارای قابلیت شارژ و دشارژ شدن هستند و در ظرفیت آمپرهای متفاوتی به تولید میرسند. علاوهبراین قدرت و خروجی آمپر باتریهای اتمی و اسیدی با یکدیگر یکسان است. هر دو نوع این باتریها وزن و ابعاد یکسانی دارند، همچنین اجزای تشکیل دهنده آنها ورقههای سربی و الکترولیت هستند. ولتاژ خروجی این باتریها ۱۲ ولت برق است که با اتصال قطب مثبت و قطب منفی قابل استفاده میشود. جنس الکترولیتها تنها تفاوت اصلی باتریهای اتمی و اسیدی میباشد.
مقایسه انواع باتری خودرو
از آنجا که باتری ماشین در این وسیله اهمیت بسیار بالایی دارد، انتخاب نوع مناسب باتری نیز بسیار مهم است. باتری خودرو دارای انواع مختلفی است که هر یک ویژگیها، مزایا و معایب خود را دارند. در این بخش به مقایسه انواع باتری خودرو میپردازیم تا بتوانید بهترین نوع باتری را انتخاب نمایید.
باتری اسیدی
باتریهای اسیدی با عنوان باتریهای نیاز به نگهداری اندک نیز شناخته میشوند. این باتریها قدیمیتر و ارزان قیمت هستند، اما به نگهداری و شارژ نیاز دارند. بر روی درب این باتریها ۶ درب وجود دارد که در بالای آن قرار گرفته و میتوان آنها را باز کرد. وجود این ۶ درب یک نشانه برای تشخیص باتریهای اسیدی میباشد. در باتریهای اسیدی ۶ بخش وجود دارد که در این بخشها صفحههای سربی مثبت و منفی قرار گرفته است. فضای بین این صفحهها نیز محلولی به نام الکترولیت که از ۶۵ درصد آب و ۳۵ درصد اسید تشکیل شده است، پر میگردد. جنس این صفحات الکترولیت از سرب میباشد. صفحات هر بخش با کمک یک اتصال دهنده به یکدیگر وصل شده و هر یک از این بخشها حدودا ۲ تا ۲.۲ برق را تولید میکنند. بنابراین بهطورکلی باتریهای اسیدی ۱۲ ولت خروجی برق دارند.
در مقایسه انواع باتری باید این نکته را درباره باتریهای اسیدی بیان کنیم که نیاز به مراقبتهای دورهای دارند و لازم است که مقدار محلول الکترولیت آنها چک شود، زیرا اگر این محلول کم شود باید محلول اسید و آب مقطر به اندازه مناسب به آن اضافه گردد. این کم شدن محلول الکترولیت به دلیل شناور بودن آن در باتری میباشد و همین باعث ایجاد راه گریزی برای هیدروژن و اکسیژن میشود که در نتیجه سطح الکترولیت پایین میآید. در این باتریها دو خط شاخص min و max وجود دارد. میزان مایع باتری نباید از خط min پایینتر و از خط max بالاتر برود. برای اضافه کردن مایع به باتری لازم است که دربهای باتری باز شوند و از این قسمت مایع را به باتری اضافه کرد.
درمورد مقایسه انواع باتری میتوان گفت که باتریهای اسیدی به تدریج ضعیف میشوند. این ضعیف شدن را از روی کاهش قدرت استارت خودرو میتوان دریافت. اما باتریهای اتمی اینگونه نیستند و بدون اینکه ضعیف شوند شارژشان به پایان میرسد.
باتری اتمی
در مقایسه انواع باتری خودرو باید به باتریهای اتمی نیز بپردازیم که با نام باتری خشک نیز شناخته میشوند. این باتری که باتری سیلد نیز نام دارد بهصورت پلمپ شده و دارای یک درپوش یکپارچه است. این باتریها برخلاف چیزی که همگان باور دارند در مواد تشکیل دهنده خود الکترولیت دارند، اما به دلیل اینکه صفحات آن از جنس خاصی تشکیل شدهاند به افزودن آب مقطر نیازی ندارند. باتریهای اتمی را میتوان از روی ظاهر آنها که هیچ پیچی برای افزودن اسید بر روی آن وجود ندارد، تشخیص داد.
صفحات درونی باتری اتمی قبل از اینکه ساخته شوند شارژ میشوند و بهصورت دسته صفحه در میآیند و در نهایت نیز مونتاژ میشوند. باتریهای اتمی مانند باتریهای اسیدی با الکترولیت پر شدهاند اما همونطور که گفتیم جنس صفحات این باتریها متفاوت است و الکترولیت را کاهش نمیدهند. بنابراین نیازی به چک کردن سطح مایع در این باتریها وجود ندارد، در نتیجه باتریهای اتمی با نام باتریهای بدون نیاز به نگهداری نیز نام گرفتهاند.
مزایا و معایب باتری اسیدی
از مزایای باتری اسیدی میتوان موارد زیر را نام برد:
- این باتریها قیمت ارزانی دارند.
- باتریهای اسیدی به تدریج ضعیف میشوند و عمر خود را از دست میدهند و این ضعیف شدن را میتوان از روی کم شدن قدرت استارت خودرو دریافت.
برخی از معایب باتری اسیدی شامل موارد زیر میباشند:
- باتریهای اسیدی نیاز به نگهداری و چک کردن دارند.
- این باتریها عمر کمتری نسبت به باتریهای اتمی دارند.
- به دلیل اینکه اسید از دربهای باتری اسیدی بیرون میآید، احتمال کثیفی خودرو و در نتیجه آسیب زدن به بدنه و سیم کشی آن وجود دارد.
مزایا و معایب باتری اتمی
- باتریهای اتمی نیازی به چک و اضافه کردن آب مقطر ندارند.
- باتریهای اتمی را میتوان مجددا شارژ و دوباره از آنها استفاده کرد.
- نیاز به تعمیرات و بازدید در باتریهای اتمی نسبت به اسیدی کمتر است.
- قدرت استارت زدن در باتریهای اتمی نسبت به دیگر باتریها بالاتر میباشد.
- این باتریها در برابر دشارژ شدن و همینطور شارژ بیش از حد مقاومت بالایی از خود نشان میدهند.
- باتریهای اتمی نسبت به باتری اسیدی طول عمر بیشتری دارند.
- از آنجا که این باتریها به صورت پلمپ شده هستند، اسید نمیتواند از آن خارج شود و باعث کثیف شدن بدنه و همچنین آسیب به سیم کشی خودرو گردد. بنابراین آلودگی باتری اتمی بسیار کمتر میباشد.
اما از معایب باتری اتمی میتوان به قیمت بالاتر نسبت به باتری اسیدی و همچنین احتمال از کار افتادن آن بهصورت یکباره اشاره کرد. اما برای اینکه بتوانید باتری اتمی را با قیمت ارزانتری تهیه نمایید، بهتر است به مراکز خرید عمده باتری خودرو مراجعه کنید.
مقایسه انواع باتری خودرو، اتمی یا اسیدی؟
با توجه به مطالبی که تا به این بخش از مقایسه انواع باتری خودرو بیان کردیم، پی بردن به اینکه کدام یک از انواع آن بهتر است کار بسیار آسانی میباشد. به وضوح میتوان بیان کرد که باتریهای اتمی نسبت به باتریهای اسیدی مزایا و کارکرد بهتری دارند، به همین دلیل امروزه خریداران باتریهای اتمی افزایش پیدا کردهاند بهطوریکه تولیدات داخلی بازار نیز تقریبا به باتری اتمی اختصاص یافته است.
سخن پایانی
باتری یکی از مهمترین قطعاتی است که در خودرو استفاده میشود، بهطوریکه اگر در خودرو وجود نداشته باشد قادر به استارت زدن نیست و تمام سیستم برق خودرو دچار مشکل میشود. این مشکلات میتوانند با عدم بالا رفتن یا پایین رفتن شیشه، استارت نخوردن خودرو، روشن نشدن چراغ و … خود را نشان دهند. در این مواقع است که نیاز به خرید باتری خودرو دارید و برای این کار لازم است که انواع آن را بشناسید. در این مطلب ما به مقایسه انواع باتری خودرو پرداختیم تا بتوانید بهترین باتری را انتخاب کنید. در نهایت باید این نکته را بیان کنیم که برای خرید بهتر است به نمایندگیهای فروش باتری مانند آرکا باتری مراجعه کنید. نمایندگیهای فروش باتری میتوانند با کیفیتترین و مطمئنترین باتری را با ضمانت کالا به خریداران ارائه دهند.