چکیده : روغن کاری زنجیر چرخ موتور سیکلت چگونه است؟ در این مطلب با نحوه روغن کاری زنجیر و بازه زمانی بررسی آن برحسب مسافت طی شده آشنا خواهیم شد.
زنجیر چرخ موتور سیکلت یکی از قطعات حیاتی و حساس این وسیله نقلیه به شمار میرود و نقش مهمی در انتقال نیرو به محور عقب و کارایی موتور دارد.
این قطعه با توجه به عملکردی که دارد، مستعد آسیب و فرسایش است و نیاز به مراقبت و نگهداری منظم دارد.
مهمترین عاملی که برای حفظ سلامتی و طول عمر زنجیر چرخ موتور حائز اهمیت است، روغن کاری مناسب و به موقع آن میباشد.

روغن کاری زنجیر چرخ موتور سیکلت باعث میشود که اصطکاک بین حلقهها و صفحات جانبی زنجیر کاهش یابد و در نتیجه موتور عملکرد مطلوبتری ارائه دهد.
در این مطلب قصد داریم به شما نشان دهیم که چگونه میتوانید به روشهای مختلف و با استفاده از ابزارهای موجود، زنجیر چرخ موتور سیکلت خود را روغن کاری کنید.
زنجیر چرخ با کیفیت
معمولترین زنجیری که در موتور سیکلت استفاده میشود، از نوع فلزی است و تشکیل شده از حلقهها و صفحات فلزی میباشد که به هم پیوند داده شدهاند و یک شبکه فلزی را ایجاد کردهاند.
یک زنجیر با کیفیت، باید ویژگیهای زیر را دارا باشد:
- کشش مناسب: زنجیر باید استحکام کششی خوب و تحمل وزن را داشته باشد، تا به راحتی پاره نشود.
- دوام بالا: زنجیر موتور با کیفیت، باید دوام بالایی داشته باشد تا دچار فرسودگی زود هنگام نشود.
- تعداد حلقههای زنجیر چرخ موتور: زنجیر چرخ باید با نوع موتور و مدل آن مطابقت داشته باشد. بر همین اساس تعداد حلقههای آن نیز باید به گونهای باشد که سفتی و شلی زنجیر، در حد مطلوبی قرار بگیرد.
حال که با ویژگیها یک زنجیر چرخ با کیفیت آشنا شدیم، به چگونگی روغن کاری آن میپردازیم.
نحوه روغن کاری زنجیر چرخ موتور سیکلت
برای روغن کاری زنجیر موتور، ابتدا میبایست وسیله نقلیه را ثابت و بدون حرکت قرار دهید. میتوانید برای ثابت نگهداشتن موتور، از جک وسط موتور یا جک نگهدارنده استفاده کنید.

بهتر است در زیر چرخ عقب یک مقوا بگذارید تا سطح زمین روغنی نشود.
معرفی انواع تعمیرگاههای موتور سیکلت
بررسی زنجیر موتور
قبل از آنکه شروع به روغن کاری کنید، زنجیر و چرخدندهها را بررسی کنید. زنجیر را باز کنید و به صورت دقیق آن را بازرسی کنید.
برای اینکه متوجه شوید زنجیر فرسوده شده است یا نه، حلقهای از آن را در آخرین قسمت چرخدنده، عقب بکشید.
در این حالت اگر زنجیر به جای آنکه بر روی چرخدنده بنشیند، از چرخ دنده فاصله بگیرد، نشان دهنده فرسودگی آن است و باید تعویض شود.
در ادامه، باید محل اتصال حلقه اصلی را بررسی کنید. حلقه اصلی در زنجیر موتور سیکلت، برای اتصال دو سر زنجیر به یکدیگر تعبیه شده است و ظاهر آن با دیگر حلقهها، متفاوت است.
حین بررسی زنجیر، چرخدنده را نیز بررسی کنید. چرخدندهها با توجه به وضعیت زنجیر و مدل موتورسواری شما، تمایل به سایش به دو شکل دارند. سایش از یک طرف و سایش از دو طرف. زمانی که لبه جلویی دندانه چرخ دنده نسبت به قسمت پشتی آن به شدت ساییده شود، سایش از یک طرف رخ داده است.
موتور سیکلتی که شتاب زیادی میگیرد و سرعت به آرامی کم میشود، سایش از دو طرف رخ میدهد. این اتفاق برای زنجیرهای قدیمی نیز رخ میدهد.
بهترین حالت ممکن برای زنجیر چرخ موتور، صاف بودن نوک دندانههای آن است و اگر زنجیر نیاز به تعویض داشت، بهتر است چرخدنده نیز تعویض شود.
تمیز کردن زنجیر موتور
پس از بررسی زنجیر، باید آن را به طور کامل تمیز کنید. برای این کار میتوانید یا از اسپری تمیز کننده زنجیر استفاده کنید یا از نفت سفید استفاده کنید.
پاککنندگی هر دو به یک اندازه است و ذرات روغن و گرد و خاک موجود در زنجیر را از بین میبرند. حال زنجیر را با استفاده از برس، تمیز کنید.
برای مطمئن شدن از تمیز بودن زنجیر به طور کامل، میتوانید این فرآیند را تکرار کنید. بعد از شستن زنجیر، باید آن را خشک کنید تا در زمان روغن کاری، روغن تمام سطح زنجیر را پوشش دهد.
روغن کاری زنجیر
پس از آنکه زنجیر تمیز و خشک شد، تمام سطح آن را با یک روان کننده مخصوص زنجیر موتور سیکلت، روغن کاری کنید.
در موقع روغن کاری، زنجیر را بچرخانید تا روغن به صورت یکنواخت در همه جای زنجیر پخش شود. روان کنندهای که استفاده میکنید، باید از زنجیر در برابر آلودگی، اصطکاک و اکسیداسیون محافظت کند.
در نتیجه حتما از روغن مخصوص استفاده کنید و هر ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ کیلومتر، روغن زنجیر را بررسی کنید.
علائم خرابی زنجیر موتور سیکلت
همان طور که گفتیم، زنجیر باید با نوع و مدل موتور مطابقت داشته باشد و به درستی تنظیم شود.
اگر در زمان شتاب دادن یا افزایش سرعت موتور سیکلت، متوجه لغزش زنجیر شدید، بدان معناست که زنجیر کشیده میشود و نیاز به تنظیم یا تعویض دارد.
درگیر نشدن درست زنجیر با چرخ دنده و فرسودگی دندانههای چرخ دنده، ناشی از شل بودن زنجیر است.
عامل دیگری که نشان از خرابی زنجیر موتور است، صدای غیرمعمول آن است.

زمانی که زنجیر شل باشد، در حین موتورسواری صدای شلق شلق میدهد. برخلاف آن اگر زنجیر سفت باشد، صدای ویز ویز میدهد. اما اگر صدای ویز ویز غیر ممتد به گوش برسد، نشان دهنده خرابی خود زنجیر است و باید تعویض شود.
خشک بودن زنجیر نیز، با تولید صدای جیر جیر همراه است. در صورتی که با یکی از این علائم روبهرو شدید، باید به مشکل زنجیر رسیدگی کنید تا به موتور سیکلت فشار وارد نشود.
همه آنچه که باید درباره روغن موتورسیکلت بدانید
زنجیر موتور سیکلت، یکی از قسمتهای مهم در فرآیند انتقال قدرت وسیله نقلیه است.
در نتیجه باید به آن رسیدگی کرد و در بازههای زمانی مشخص، از خشک کار نکردن آن، مطمئن شد. برای روغن کاری زنجیر چرخ موتور سیکلت، بهتر است از روانکننده باکیفیت استفاده کنید تا باعث افزایش طول عمر زنجیر وسیله نقلیه شود.
برچسب ها : موتور سیکلت